W świecie witamin u cukrzyka

Witaminy są związkami organicznymi, niezbędnymi dla człowieka. Niestety ludzki organizm nie potrafi sam ich wytwarzać, należy je zatem dostarczyć. Odnajdziemy je w żywności, choć wielu utożsamia witaminy z tabletkami z apteki. Nic nie zastąpi naturalnie przyjmowanych witamin. W części przypadków do powstania cukrzycy prowadzi niezdrowy tryb życia oraz złe odżywianie.

Jakie witaminy są szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę? W organizmie osoby z cukrzycą szczególną rolę pełnią witaminy: A, E, C, B1, B2 oraz foliany.

Witaminę A odnajdziemy w postaci beta karotenu. Najwięcej jest go w pomidorach, marchwi, sałacie, natce pietruszki. Witaminę C – w kiszonej kapuście, zielonych warzywach liściastych, jagodach no i cytrusach. Witaminę E – w kiełkach pszenicy, soi, olejach roślinnych.
W poprawnie zestawionej diecie dla osoby z cukrzycą nie powinno zabraknąć żadnego z ważnych minerałów np. wapnia. Potrzebujemy go dużo na co dzień bo1000 – 1 500 mg na dobę. Jeśli nie wyrobów mlecznych albo jesteśmy na nie uczuleni, koniecznie winniśmy skorzystać z suplementu. Wybrany przez nas sklep z suplementami na pewno będzie miał nam co zaoferować.

Ważne jest także żelazo. Minerał ten odgrywa istotną rolę w tworzeniu krwi dotleniającej tkanki oraz wzmacnia odporność.

Cynk, selen, miedź, mangan – to minerały mające swoją rolę w ochronie naczyń przed powikłaniami cukrzycy, czyli miażdżycą i chorobami krążenia. Na te schodzenia częściej chorują właśnie cukrzycy. Aktywizują one fizjologiczną obronę antyoksydacyjną. Wzmacniają one także odporność na choroby przeziębieniowe, jakie mogą zaburzyć metabolizm i utrudnią kontrolę choroby.

Magnez – badania wykazują, iż niedobór magnezu może pogarszać chorobę. Jednak jego działanie nie jest do końca poznane w tym przypadku. To samo w przypadku chromu. Widać jego działanie na prawidłowe działanie insuliny lecz bez konkretnych wskazówek.

Dla chorujących na cukrzycę zaleca się spożywanie większej ilości wody. Może to być nawet od 2 do 3 litrów dziennie. Obecność glukozy w moczu zwiększa potrzebę wydalania, a tym samym powoduje nasilanie pragnienia.